Audio omzetten naar tekst? Heel makkelijk, met de AI-tool GoodTape

Flashback naar oktober 2000. Ik ben 14 jaar en ik kampeer al uren op mijn flashy roze tienerkamer (waar het somehow altijd ruikt naar bizarre mix van wierook, appelthee en Tommy Girl). Op de ghettoblaster die ik 2 jaar eerder voor mijn plechtige communie kreeg, praat Caren Meynen op Radio Donna de Ultratop 50 aan elkaar. 

Mijn vinger zweeft koortsachtig boven het rode bolletje van het cassettedeck. Die druk ik in telkens wanneer de radiohost één van mijn lievelingsliedjes van het moment aankondigt. Vaak een beetje te vroeg, zodat er ook een deel van het praatje van Caren mee op de cassette staat. Nog veel vaker net te laat, waardoor de eerste zin verloren gaat. 

Ik vang ze allemaal op tape, de nummers die de soundtrack van alweer een bewogen jaar uit een tienerleven zullen vormen. 

 • “The Bad Touch” van The Bloodhound Gang (het nummer waarop mijn bestie & ik enkele weken voordien los gegehen waren op onze allereerste fuif)
 • “They Stood Up for Love” van Live (om terug te denken aan een eerder klungelige slow op diezelfde fuif)
 • “I Would Stay” van Krezip (om tweestemmig mee te kwelen met mijn jongere zus)
 • “Oops, I did it again” van Britney (om stiekem te playbacken in de badkamer wanneer ik dacht dat niemand keek) 

In de jaren die volgden, verdwenen de cassettes met zelf bijeen getapete playlists stilaan uit mijn leven.

Ik begon met weekendwerk en gaf die centjes lustig uit in de Free Record Shop (wat een slechte winkelnaam is dat trouwens?!). Daarna kreeg ik een lief, wiens love language het was om elk liedje dat ik graag hoorde illegaal te downloaden en voor mij op een schoon CD’ke te branden (van dedication gesproken!). Nog later kwamen de mp3-speler en tenslotte Spotify in mijn leven. 

Maar nu is de cassette terug in mijn leven

Nooit gedacht, in geen miljoen jaar. Laat staan voor mijn werk. Maar kijk: het is toch zo. Alles komt terug, right?  

Daarom wil ik vandaag een tool met jou delen waar ik als copywriter razend enthousiast over ben: 

GoodTape.com

Wat is GoodTape? 

GoodTape is een artificiële intelligentie-tool die audio (in .mp3 of .wav bestand) omzet in tekst. Daardoor hoef je niet langer tijd te steken in het herbeluisteren van audio/herbekijken van video om wat er gezegd wordt, te transcriberen. 

De tool werd ontworpen door het team achter een Deense, digitale krant, omdat ze het beu waren dat de bestaande tools op de markt enkel goed werken met Engelstalige audio. GoodTape is dus gecreëerd met journalisten in het achterhoofd. Maar ook als je dat niet bent, is het fijn om te weten dat de bronbestanden geëncrypteerd worden, in de Europese Unie blijven en na transcriptie meteen verwijderd worden. Bovendien beweert het bedrijf achter de tool ook dat ze de opnamen niet gebruiken om AI-modellen te trainen. 

Waarvoor heb ik GoodTape gebruikt? 

Ik testte de tool deze maand voor het eerst tijdens een interview. Ik zou videobellen met een Nederlandse auteur om daarna een artikel te schrijven voor het magazine van één van mijn klanten. Na zo’n interview ben ik meestal een paar uur zoet met het uitschrijven van de integrale tekst, om er daarna een samenhangend geheel van te maken. 

Niets van dat alles nu! 

 • Ik nam het gesprek op in Google Meet 
 • Dropte die opname in m’n browser bij MyGoodTape.com
 • Wachtte een minuut of 20
 • En hoera, daarna kwam er een uitgebreid .txt bestand tevoorschijn waar alles in stond wat we hadden besproken!

Ik kon dus meteen beginnen schrappen, herschrijven en puzzelen. Wat een zaligheid! 🤩 Uiteraard had ik voor het interview een testopname gedaan om te zien of het werkte. Ik hoefde dus ook niet bezig te zijn met dingen opschrijven tijdens het interview, maar kon me 100% focussen op de inhoud. 

Maar ik ben geen copywriter Wolfs…wat kan ik hiermee? 

Een aantal ideeën waarvoor ik denk dat deze tool ook een serieuze meerwaarde kan zijn, zijn deze: 

 • Om een verslag te maken van een (video)meeting 
 • Om shownotes, blogs, social media posts…te distilleren uit een podcast aflevering 
 • Om een video testimonial om te zetten in een geschreven versie 
 • Om losse flarden en ideeën die je inspreekt op de dictafoon van je smartphone ook effectief om te zetten in geschreven content (zeg me alsjeblieft dat ik niet de enige ben die dat doet 🙈) 

Is GoodTape goed? 

De transcriptie die je krijgt is niet perfect, maar overtrof wel oprecht mijn verwachtingen. Af en toe verstaat de tool iets anders dan er gezegd wordt, dus je leest de tekst best eerst goed door. Maar al bij al was die met een klein beetje opkuiswerk perfect bruikbaar. 

Is GoodTape gratis? 

GoodTape.com heeft een gratis formule, waarmee 3 opnames per maand kan laten uitschrijven, met een limiet van 30 minuten per tape. Die gebruikte ik voor deze eerste test. Heb je meer nodig, dan stap je best over op de betalende versie. De transcriptie zou dan ook sneller klaar voor gebruik zijn. 

💌 Een lange (en grappigere) versie van deze post verscheen oorspronkelijk als nieuwsbrief. Ontvang je ‘m graag rechtstreeks in je inbox? Laat je e-mail adres dan achter na de biep 💌

Geen spam of droge tips, pinky promise! En als je mijn mails maar niks vindt, kan je je altijd weer uitschrijven.